Routebeschrijving Vluchten

De meeste mensen vliegen op Faro, een klein uurtje rijden hier vandaan. Vanuit Nederland kan dat het hele jaar door met Transavia en Ryanair vanuit Amsterdam, Rotterdam-Den-Haag en Eindhoven, en ook vanuit Brussel (België) en Weeze (Duitsland) en in de drukkere seizoenen Maastricht en Groningen. Je kunt er ook voor kiezen om naar Sevilla te vliegen met Vueling (en van daaruit nog zo’n 3 uur rijden hierheen), en ook Air Berlin vliegt op Faro vanuit Duitsland. Er zijn uiteraard ook vluchten op Lissabon, van waar uit het nog zo´n tweeënhalf uur rijden is.

Met de auto
Om optimaal van de omgeving te kunnen genieten in de Algarve, raden we je sterk aan om een auto te huren. Openbaar vervoer is minimaal, vergt het nodige geduld en is beperkt tot de stadjes en dorpjes. Naar Brejeira is er niks, en al bestaan er altijd mogelijkheden om hier te komen, per taxi vanuit Silves, of, in overleg, met een van ons, de afstanden naar de bewoonde wereld zijn te groot om te voet af te leggen. Je zit dus enigszins “vast” aan Brejeira, sta daar wel bij stil.

*Vanaf de snelweg neem je afslag Silves. Die blijf je volgen tot je, nadat je onder een tunnel bent geweest, links Silves ziet liggen. Je neemt de afslag naar links, die Silves in leidt over een bruggetje en eindigt in een t-splitsing, bij stoplichten. Daar ga je rechts. Vanaf hier kun je tevens de bordjes “Quinta Pedagógica” volgen. Deze weg volg je tot de eerste rotonde (links passeer je de Lidl), daar neem je de tweede afslag links naar “cemeterio”…

*Vanaf São Bartolomeu de Messines volg je Silves. Als je Silves binnenrijdt na een smal bruggetje door een wijk, heb je al snel rechts van je een Galp benzine station. Je gaat door tot de eerste rotonde, daar neem je de eerste afslag rechts naar “cemeterio”…

…dan ga je óf de eerste weg gelijk rechts tot het einde (je passeert aan je rechterhand de Tribunaal (een groot gebouw), gevolgd door de Centro de Saude (een wit gebouw) en links een oranje-roze-achtig gebouw), waar je bij de T-splitsing links gaat, en dan gelijk rechts. Of je neemt na de rotonde de tweede weg rechts, vlak na de eerste, die als het ware tussen de begraafplaats en de supermarkt Mini Preço rijdt. Links is een groot camper parkeer terrein. Tegenwoordig staat er ook een bordje “Quinta Pedagogica”, volg die. Bij kruispunt ga je naar rechts. Links liggen twee kleine verlaten voetbalveldjes waar je langs rijdt, rechts een redelijk groot oranje-roze gebouw en daarna een woonwijk. Die passeer je allemaal. Je zit op de goede weg die Silves uit gaat, de heuvels in (met links op de top van een heuvel een oud molentje), deze moet je voorlopig blijven volgen. Je passeert na een minuut of vijf à tien (ligt er aan hoe snel je rijdt) een restaurantje/snackbar aan je linkerhand (Terinha, Para e Fica), dan gaat de weg omhoog. Blijven volgen tot je, na zo’n tien à vijftien minuten, bij de Quinta Pedagógica komt aan je rechterhand, van daar uit is het ongeveer 1 km tot de eerste afslag links, een klein bruggetje over, waarna het een onverharde weg wordt die omhoog gaat. Die pak je, boven aangekomen is er een kruispunt waar je rechtdoor moet gaan (let op! Het is geen duidelijk kruispunt, hij wijkt ietsje naar links). Je kunt van hier uit ook de bordjes van de Via Algarviana wandelroute (rood-wit) volgen. Als je snel links van je een klein stuwmeertje ziet en een boerderij, dan zit je goed. Vlak hierna komt er een Y-splitsing (let op: de oprit van de boerderij aan je linkerhand telt niet mee!), je moet het rechtse pad hebben dat naar beneden gaat. Wederom, volg de wandel-bordjes. En dan is het de eerste afslag links (rechts is afgrond), die ziet er een beetje steil uit, maar dat is maar een heel klein stukje, en prima te doen met alle auto’s, gewoon rustig in z’n één. Bovenaan ben je gearriveerd, welkom! Het kan zijn dat we ergens bezig zijn, dan is het handig om even een paar keer te toeteren zodat we weten dat je er bent.

Met openbaar vervoer
*Vanuit Faro: Vanuit het vliegveld van Faro zijn er bussen naar de stad Faro. Je komt dan op het busstation aan. Als je de zee aan je linkerhand hebt en die een stuk volgt, kom je al snel bij het treinstation. Van daaruit gaan er boemeltreinen naar Silves. Een leuke manier om het ware Portugal te zien. Je komt aan in Estação Silves, wat in feite een dorpje naast Silves zelf is. Vanuit het treinstation gaan er bussen naar de stad Silves. Het is niet zo heel ver, de echte sportievelingen kunnen overwegen het te lopen, je zult dan zo’n kwartier onderweg zijn.

*Vanuit Lissabon: Er zijn drie à vier keer per dag bussen vanuit station Sete Rios in Lissabon naar Silves. Meer informatie vind je op www.rede-expressos.pt. Je kunt ook de (snelle) trein nemen naar Tunes, vandaar uit overstappen op een boemeltreintje naar Silves. Ga naar www.algarvebus.info voor meer informatie over treinen in en naar de Algarve.

*Vanaf Silves: In Silves staan de taxis aan de oever van de rivier, vlak voor het zwembad. Je kunt daar een taxi nemen naar ons (vergeet in dat geval niet de routebeschrijving per auto mee te nemen, niemand zal weten waar Eco-lodge Brejeira is!), maar wellicht is het handiger als je van te voren contact met ons opneemt en wij je een lift geven tegen een bezine-vergoeding.