Brejeira en haar bewoners. Er waren eens twee dromers die droomden van rust, natuur en vrijheid. Ze sprongen in ‘n busje en reden naar het zuiden, hun droom achterna. Op hun pad kwam Brejeira, dat hen met haar weidse uitzicht veroverde en in haar 6 hectaren groene armen omsloot. Daar begon het avontuur. In den beginne was er niks: geen water of stroom, geen huisje. Enkel de stilte, de grootse en soms grillige natuur en haar bewoners. Vol moed en met geringe middelen gingen de dromers aan de slag. Beetje bij beetje, met kilo’s geduld en liters bloed, zweet en tranen, werden de stenen van hun droom zorgvuldig gelegd. Zo ontstond het resultaat van beider inspiratie en inzet: Brejeira, een alternatieve eco-lodge.

De natuur staat voorop. Om die te besparen is er gekozen voor een ecologische weg. Stroom wordt geleverd door de zon, water komt uit eigen bron. Ook de toiletten zijn ecologisch: de inhoud belandt op de composthoop, om later weer de bodem van de biologische moestuin te voeden. Waar mogelijk maken we gebruik van milieuvriendelijke producten en al het afval wordt gescheiden; we moedigen gasten aan om hetzelfde te doen. Bijna alle meubels en attributen zijn afkomstig van rommelmarkten of kringloopwinkels uit de omgeving en hebben bij ons een tweede leven gekregen. Als centrale ruimte dient een open gebouwtje gemaakt van strobalen. Bij mooie weer word je hier ontvangen onder het genot van een drankje, terwijl het weidse uitzicht langzaam tot je door dringt.

Wie op zoek is family brejeira2014  naar comfort in een jasje van eenvoud, wie de adem van de natuur  zachtjes in zijn nek wil voelen, wie op een unieke en sportieve manier kennis wil maken met het zuiden van Portugal en zijn sporen zo min mogelijk wil achterlaten, die zal net als de dromers omarmd worden door Brejeira en het gevoel hebben dat hij thuis komt, bij zichzelf en de mooie eenvoud van het leven.

De dromers zijn wij, Sander en Claire. Sander is meubelmaker, maar inmiddels all-round klusser, van loodgieter tot stukadoor tot elektricien, kortom: de fundering van Brejeira; Claire, ooit cultureel antropologe maar onderwijl geconverteerd tot bouwknecht, denktank, groenteteeltster en huismoeke, runt de boel. Sinds juni 2009 telt Brejeira een stoere bewoonster: Ayla; maart 2011 is het gezin uitgebreid met een nieuwe aanwinst: Ravi. En dan is er de beestenboel: Moelie en Zola, twee trouwe, lieve vrouwtjes-honden, die het terrein bewaken, het heerlijk vinden om je gezelschap te bieden tijdens een wandeling in de omgeving, en vooral graag veel knuffels geven en ontvangen. Sinds mei 2014 moeten ze de aandacht delen met Okkie en Zita, twee poezen bedoeld om de muizen om afstand te houden, die inmiddels de princessen van het terrein zijn en de lekkerste plekjes weten te bemachtigen. Zowel de honden als de poezen hebben alle vrijheid, de honden kunnen eventueel op verzoek even vastgelegd worden, maar wie niet van honden of poezen houdt doet er wellicht verstandiger aan elders van zijn vakantie te genieten.